Képzés a természeti csapásokra való felkészülés jegyében

 

 

Honlapunkon a nyár folyamán rendre beszámoltunk a Segélyszervezetünk által irányított szervezetközi együttműködésről, amelynek célja a magyarországi és erdélyi árvízkárosultak segélyezése. Ezen együttműködésünk keretében munkatársaink számára szeptember 17–18-án képzést szerveztünk, amely a következő szakmai területek alapvető tudnivalóiba nyújtott betekintést: gátépítés (homokzsákokból), egészségügyi elsősegélynyújtás, eltűnt személyek keresése, tűzoltási alaptudnivalók. A képzés keretében sor került a 21 résztvevő, illetve az általuk képviselt szervezetek közötti szakmai együttműködés keretbe foglalására, ami nyomán további rendkívüli helyzetekben hálózatszerűen léphetünk fel Kárpát-medence-szerte.

Honlapunkon a nyár folyamán rendre beszámoltunk a Segélyszervezetünk által irányított szervezetközi együttműködésről, amelynek célja a magyarországi és erdélyi árvízkárosultak segélyezése.

Az árvízi védekezésben való részvétel, majd az alkalmi gyorssegélyezések megszervezése után, valamint az ónodi (Észak-Kelet-Magyarország) gyermekeknek rendezett erdélyi táborok lejártával más fába vágtuk fejszénket. Szervezetközi segélyezési együttműködésünk keretében – jelenlegi és jövőbeli – munkatársaink számára alapfokú képzést szerveztünk, hogy további természeti csapások esetében hatékonyabban legyünk képesek a beavatkozásokra.

A szeptember 17–18-án lezajlott díjmentes képzés a következő szakmai területek alapvető tudnivalóiba nyújtott betekintést: gátépítés (homokzsákokból), egészségügyi elsősegélynyújtás, eltűnt személyek keresése, tűzoltási alaptudnivalók. A képzés keretében sor került a 21 résztvevő, illetve az általuk képviselt szervezetek közötti szakmai együttműködés keretbe foglalására, ami nyomán további rendkívüli helyzetekben hálózatszerűen léphetünk fel Kárpát-medence-szerte.

A szindi unitárius paplakon tartott képzés szervezője a Gondviselés Segélyszervezet és erdélyi partnerszervezetei voltak. A képzés szakmai kivitelezést olyan anyaországi különleges mentőcsoportok képviselői látták el, akikkel épp az elmúlt hónapokbeli árvízi segélyezésünk közben ismerkedtünk meg: a Szolnoki Életjel Mentőcsoport (http://eletjel.eblap.hu), a Miskolci Spider Mentőcsoport (http://www.spider112.hu) és a LEGOTT Mentőcsoport (a Magyarországi Görög Katolikus Egyház hajdú-dorogi egyházmegyéjének mentőcsoportja) szakemberei. Ezen mentőcsoportok a KARISZ – Nemzetközi Speciális Mentő Szövetség (http://karisz.tvn.hu) tagjai.

A képzés gyakorlati hasznára való tekintettel a közeljövőben megszervezzük annak újabb kiírását.

A Gondviselés Segélyszervezet és a résztvevők nevében ez úton is kifejezzük köszönetünket a képzést szakmailag kivitelező anyaországi barátainknak, valamint a rendezvény támogatóinak.

A fenti beszámoló mellett az érdeklődők figyelmébe ajánlom a Szabadság napilapban megjelent helyszíni tudósítást, amely a következő világhálós forráshelyen olvasható:

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/47306

A szintén Kiss Olivér által készített fotóriport a WebSzabadságon (www.szabadsag.ro, keresőszó: katasztrófavédelmi; http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPhotoReportScreen.vm/id/47246), a rövidfilmek pedig a VideóSzabadságon (http://video.szabadsag.ro) tekinthetők meg.

 

Szabó László

 

Fotók Kiss Olivér, forrás: www.szabadsag.ro