Újabb évadra nyitja meg kapuit a Gondviselés Segélyszervezet székelykeresztúri központja

Az ügyfélszolgálat nyári szünetelése után ismét megnyitja kapuit a Gondviselés Segélyszervezet székelykeresztúri központja. Munkatársainkkal a szünet alatt sikerült újabb terveket kidolgozni a már létező programok folytatására és újabb szükségből fakadó programok is látnak napvilágot.

Az októbertől induló új foglalkozások közül elsőnek említeném az „Erőszak nélkül – konstruktív konfliktuskezelői tréninget”, melyet a 12-18 éves korosztálynak szánunk. A tréning célja, hogy megtanítsa a résztvevőknek a nehéz, nem ritkán indulatoktól fűtött helyzetek kezelését, az érzelmek, vélemények, sokszor előítéletek problémamegoldó erővé való alakítását. A résztvevők ismerjék fel a különböző konfliktushelyzeteket és szerezzenek gyakorlatot azok kezelésében. A sikeres konfliktuskezelés, problémamegoldás nem csak a nyertes-nyertes tárgyalási helyzetek kialakulását segíti, de hozzájárul a közösségen belüli jó, teljesítmény-motivált légkör kialakulásához, megerősödéséhez is.

 

A Csillám bizsu klub a székelyudvarhelyi Hobby Bizsu üzlettel való partnerség révén a lányok és nők széles csoportját igyekszik megszólítani. A próbatalálkozások már május-június folyamán nagy sikernek örvendtek, így a nagy érdeklődésből kiindulva októbertől havonta megnyitja kapuit a klub valamennyi érdeklődő számára.

A Rád várva – várandós önsegítő csoport célja, hogy a várandós párokat megismertesse a szülés folyamatával, válaszokat keressen a terhességgel és a gyermekágyas időszakkal kapcsolatosan felmerülő kérdéseket. Az előadások nem épülnek egymásra. Egymást váltják a terhességgel, szüléssel, illetve gyermekgondozással kapcsolatos témák. A megjelölt fő téma mellett természetesen egyéb kérdések is felvethetők. A csoport működése belföldi és külföldi szakemberek bevonásával valósul meg.

 

A kismama vagy várandós torna beindulásával egy régi szükségletre sikerült megoldást találni Dobos Katalin okleveles kismamatorna-oktató közreműködésével. A torna nagyon hasznos, mert felkészíti az édesanya szervezetét a nagy eseményre, így megkönnyíti a vajúdást és megelőzi a későbbi panaszokat. Ugyanakkor élvezetes is, mert lehet találkozni más kismamákkal, beszélgetni, megosztani a véleményeket; jó közérzetet ad, mert azt az érzetet kelti az édesanyában, hogy tett valamit a maga és gyermeke egészsége érdekébe.

Az új programok mellett természetesen a tavalyi állandó programjaink a megszokott időben várják az érdeklődőket: angol és román játékos foglalkozások ovisoknak; kismamaklub és babamasszázs; logopédiai foglalkozások; „Hisszük, hogy fontosak” sérült gyerekek terápiás foglalkozásai; sérült gyerekek szüleinek önsegítő csoportja; Szép korúak klubja; néptánc oktatás ovisoknak.

Mindezek mellett pedig napi 24 órás programmal működik a Babarádió, mely a minőségi gyerekzene és gyerekirodalmi alkotások sugárzása mellett, októbertől napi egy élő műsorral is jelentkezik. A rádió honlapja – www.babaradio.ro – naprakész friss hírekkel, információkkal várja a magyar ajkú fiatal szülőket és gyerekeket.

Természetesen az idei évad sem indulhat egy jelentősebb programsorozat nélkül, így október 10-16. között a IV. Nemzetközi Babahordozó Héthez kapcsolódva, első ízben Székelykeresztúr is bekapcsolódik szervezetünk révén. Kedden, este 6 órától Patrubány Csilla, a Mamagoló kendő és erszényforgalmazó cég tulajdonosa „A megfelelő hordozó eszközök” címmel tart oktatással egybekötött bemutatót, ahol az érdeklődők kipróbálhatják a különböző hordozó eszközöket. Szerdán ugyanabban az időpontban Sasvári Szabó Erzsébet „A szoptatás, mint létforma” címmel tart előadást a szoptatás felelősségteljes és természetes módjáról, a lehetséges nehézségekről és azok áthidalásáról. Pénteken 18 órától pedig egy kerekasztal beszélgetésre kerül sor Kiss István és Dobos Katalin gyógytornászok moderálásában, melynek témája a Hordozás és az áldott állapot testtartásra gyakorolt hatásai, valamint a gyógytorna, mint segítő és megelőző eszköz.