I. BABAHORDOZÓ HÉT SZÉKELYKERESZTÚRON

2011. október 10-16.  egy egész hét a babahordozásé! Az idei Nemzetközi Babahordozó Hét üzenete: "A World of Possibilities - A lehetőségek világa". A több országon átívelő Nemzetközi Babahordozó Hét programsorozataihoz idén első ízben csatlakozik Székelykeresztúr, a Gondviselés Segélyszervezet szervezésében.

 A babahordozás egy olyan fajta gondoskodás, mely során a család minden tagja megtapasztalhatja, hogyan oldódnak fel a kisgyermekes léttel kapcsolatos kételyek: felszabadul a szülő a bezártság, korlátozottság alól, miközben manócskája is megkapja a számára oly fontos intenzív együttlétet. Ugyanakkor e gondoskodás révén megtapasztalhatja az édesanya babával való elmélyült harmonikus kapcsolatának egy részét az édesapa, a testvér, a nagyszülő, egyszóval bárki, aki megragadja a babahordozás adta lehetőségeket.

 

A babahordozás tehát egy olyan természetes és mégis modern módja a gondoskodásnak, mely folyamatos testközelséget és biztonságot nyújtva segít kialakítani és elmélyíteni a baba egész későbbi életére kiható kötődést. Lelki egészsége mellett kifejezetten jótékony hatása van a test fejlődésére is: kedvezően befolyásolja izomzatának és csontozatának alakulását, idegrendszeri és mozgásfejlődését. Emellett a hordozott baba természetes módon válik részévé az őt körülvevő szűkebb és tágabb környezetének, a válaszkész gondoskodás által megerősödve pedig önálló, bizalommal teli, kiegyensúlyozott lényként lép majd ki a világba.

 

A három előadást magába foglaló rendezvény programja a következő:

 

Kedd  (2011.október 11.) -  16,30 óra

PATRUBÁNY CSILLA - Mamagolo hordozó eszköz tanacsádó, Kolozsvár:

Ortopédiailag is javasolt hordozó eszközök - bemutatóval és oktatással egybekötött előadás

 

Szerda (2011. október 12.) – 17,00 óra

FEKETE ÉVA – szoptatási tanácsadó, La Leche Liga, Székelyudvarhely

A szoptatás, mint létforma – előadás és kötetlen beszélgetés a szoptatás témája kapcsán

 

Péntek (2011. október 14.)  – 18,00 óra

KISS ISTVÁN gyógytornász, Székelykeresztúr

A kismamák testtartási problémái és azok megelőzése

DOBOS KATALIN gyógytornász, Székelykeresztúr

A kismama torna jótékony hatása