Az Erdély Mentőcsoport Buzău megyei bevetéséről

Kiterjedt dél-kelet-romániai övezetek hófogságának hírére az Erdély Mentőcsoport segélyezési akciót szervezett. 2012. február 15-én 16 erdélyi és 2 magyarországi önkéntes indult útnak…

Kiterjedt dél-kelet-romániai övezetek hófogságának hírére az Erdély Mentőcsoport segélyezési akciót szervezett. 2012. február 15-én 16 erdélyi és 2 magyarországi önkéntes indult útnak, hogy másnap reggelre megérkezve munkához lásson a Buzău megyei C.A. Rosetti község Lunca nevű falujában. A következő nap környekbeli településeken folytatódott a segítségnyújtás.

A bevetés helyszíni megszervezése és a munkaterv kialakítása az Országos Katasztrófavédelmi Hatóság Buzău megyei parancsnokságával egyeztetve történt. Eszerint a résztvevők háztájakról és -tetőkről takarították el a havat, miközben betegeket láttak el a csapathoz tartozó rohammentős asszisztensek. Mellettük hegyimentőkből, tűzoltókból és más mentési területekre szakosodott önkéntesekből állt a 18 fős csoport.

A szakmai és kétkezi segítségnyújtás kiegészítéseként az Erdély Mentőcsoport értékes élelmiszer- és gyógyszersegélyt juttatott el a rászorulóknak. Az adományok a Gondviselés Segélyszervezettől (az Erdélyi Unitárius Egyház segélyszervezete), Magyarország csíkszeredai főkonzulátusától, Boros Csaba székelyudvarhelyi vállalkozótól, a Csibész Ifjúsági Egyesülettől, továbbá erdővidéki, gyergyószéki és kolozsvári magánszemélyektől származnak.

Az akció kivitelezésében az Erdély Mentőcsoporttal elsősorban a magyarországi KARISZ – Nemzetközi Speciális Mentő Szövetség és a Gondviselés Segélyszervezet működött együtt.

A bevetésről készített fényképek és rövidfilmek a Szabadság hírportál (www.szabadsag.ro) Riport rovatában (a címlap vízszintes menüsorában), valamint az Erdély Mentőcsoport honlapján (www.erdelymentocsoport.hu) és világhálós naplóján (http://erdelymentocsoport.wordpress.com) tekinthetőek meg.

Az Erdély Mentőcsoport sajtószolgálata