Beszámoló az erdővidéki SegédKezek kalákatáborról

 

 

 

A Gondviselés Segélyszervezet háromszéki fiókszervezete első alkalommal szervezett regionális önkéntes munkatábort 2017. július 13-16. között.

 

A rendezvényt Barót környéki településeken szerveztük meg. A tábori központ helyszíne Felsőrákos volt. A résztvevők elsősorban rászoruló idős személyeknek, többgyermekes, szegénységi küszöb alatt élő családoknak nyújtottak segítséget, illetve közösségi épületeknél (templom, szeretetotthon, kántorlak, ravatalozó) kalákáztak. A tábor fő célja a rászorulók közvetlen segítése, ugyanakkor a közösségi szolidaritás évszázados hagyományának, a kalákáknak a népszerűsítése volt.

 

A 32 állandó résztvevő (14 és 28 év közötti ifjak) 15 különböző erdélyi településről (Háromszék, Udvarhelyszék, Barcaság) érkezett a kalákatáborba. Egy napra hozzájuk csatlakozott 34 fiatal a magyarországi Dabasról és a délvidéki Zentáról, ami a közös munkaélmény mellett kiváló alkalomnak bizonyult a határokon átívelő nemzetközösségi kapcsolatápolásra és tapasztalatcserére.

 

Az önkéntes munkálatok 5 erdővidéki településen zajlottak, ahol összesen 19 különböző helyszínen, nagyrészt családoknál segítettek a következő munkaterületeken: háztáji takarítás, favágás, bútorok festése, gyomlálás, szőnyegmosás, kaszálás, vihar- és tűzkárok nyomának eltakarítása, egyebek. A kalákatábor zárásaként istentiszteletet tartottunk, számba vettük a munkálatok eredményeit és a rendezvény egészét.

 

A kalákatábor előzményei a kolozsvári unitárius középiskolás lányok 1943 és 1944 nyarán szervezett, három-három hetes kalákatáboraira nyúlnak vissza. Az akkori résztvevők székelyföldi falvakban nyújtottak segítséget kétkezi munkával a világháború frontjain harcoló vagy már elesett férfiak családjainak. Az elmúlt öt évben – az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet és a Gondviselés Segélyszervezet által – újraindított egyetemes egyházi szintű sorozat eddigi helyszínei: Homoród mente (2012, 2013), Erdővidék (2014), Nyikó mente (2015), Aranyosszék (2016).

 

A rendezvény lezajlását tükröző fényképek a Gondviselés Segélyszervezet  Facebook-felületén láthatóak.

 

A kalákatábor támogatói: Gondviselés Segélyszervezet, Bethlen Gábor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházügyi államtitkársága, Háromszék-Felsőfehéri Unitárius Egyházkör, Kovászna Megye Tanácsa, Felsőrákosi Unitárius Egyházközség, magánszemélyek.

 

Támogatóinknak és önkénteseinknek ezúton is köszönetet nyilvánítunk!


 

A Gondviselés Segélyszervezet háromszéki fiókszervezetének elnöksége