Női lét tabuk nélkül – előadássorozat Székelykeresztúron

Új előadás-sorozattal bővült az Unitárius Egyház Gondviselés Segélyszervezetének székelykeresztúri tevékenysége, Női lét tabuk nélkül címmel. Az előadó, Sasvári-Szabó Erzsébet, Győrben élő kapcsolati és életvezetési tanácsadó, természetgyógyász és bába, aki megismertet a női lét és működés testi, lelki, szellemi és energetikai velejáróival. Az előadás-sorozat négyrészes.

 

,, A nő sorsa az, hogy hónapról hónapra belenézzen az idő és lét örvénylő mélységébe, ami Ő maga.” – vallja az előadó. Az előadás sorozat végigkíséri a nő életútját a nagylánnyá válástól kezdve, az anyává váláson keresztül a nagymama korig.

Nőnek születni és nőként élni áldás és gyönyörűség, ha megismerjük, és megtanuljuk működtetni a bennünk levő őserőt. A női lélek ismeri a keletkezés és elmúlás ősi körforgását, az őstudás rezgésanyaga bennünk van, ezért ösztönösen ráérzünk bizonyos dolgokra.

A nők sokkal fogékonyabbak az újra, a változásra, természetesen működtetik az elfogadást és elengedést. Az asszonyi erő, a túlélés ereje, a kreativitás ereje, gyógyító és támogató erő, háborús és nehéz időkben általában ez menti meg az életet.

Az előadó első alkalommal a havi ciklus lelki velejáróiról beszélt. Ez az idő a befelé fordulás ideje, a dolgok rendezésének, átgondolásának és elengedésének az ideje, amikor sokkal jobban működik az intuíció, jobban rálátunk a dolgokra és megtaláljuk a megoldási módokat a gondjainkra, ha odafigyelünk.

A második alkalommal beszélt a nő hormonális működéséről, a fogamzásról, természetes fogamzásgátlásról, az áldott állapotról, szülésről és születésről, a szoptatásról, és mindennek a testi, lelki, szellemi vonatkozásairól. A várandóság áldott állapot, csoda, aminek következtében új élet születik. ,,Az a petesejt, amelyből én születtem, ott volt az édesanyámban, amikor várta őt nagyanyám.” – ez az élet folytonosságának gyönyörű tanúsága.

A harmadik rész a szerelemről szól. A szerelem szabad és nem birtokolható, ezért akkor jön, és megy, amikor akar, de bánni nekünk kell vele. Magasabb világból jön, a jó Isten világából, ezért Ő köszönt be, és eláraszt, mint kegyelem, ajándék, erő. A szerelem állapotát nemcsak egy ember váltja ki, hanem bármibe szerelmesek lehetünk, például egy virágba, fába, felhőbe, folyóba, mert a szerelem által összekapcsolódunk a jó Istennel. A szerelem ráébreszt arra, hogy szerethető vagyok. Csak akkor tudok rárezdülni a minden szeretetére, ha bennem van ez az erő, ha vele lélegzem és mozgom, utána pedig át tudom adni, vagyis ha kölcsönös ez az állapot. A szerelem tűzerő, lobog, szikrázik, süt, árad, a szerelmes ilyen – messziről látszik rajta.

A negyedik előadás a menopauzával kapcsolatos tudnivalókról és az azt követő nagymama korról tanít, ami már a női bölcsesség kora. A menopauza beálltával állandósul a női erő. A nagymamák a női lét titkainak gyakorlati ismerői és a család összetartói, akikhez bármikor, bármivel kapcsolatban segítségért lehet folyamodni. Élettapasztalatot, szellemi értékeket, bölcsességet, tudást árasztanak magukból egyszerűen, mert jelen vannak, és meg sem kell szólalniuk. A nemzetet az Aranyasszonyok tartották össze régen, például Atilla király halála után, mert minden sikeres férfi mellett egy nő áll.

Az előadás-sorozat nagy tudásanyagot tartalmaz, segít megismerni és eligazodni létünk mindennapi problémáiban és megerősít abban, hogy bízzunk saját erőinkben, képességeinkben. Én nagyon örvendek, hogy a székelykeresztúri nők is megismerkedhetnek ezzel a tudásanyaggal, amit Sasvári-Szabó Erzsébet osztott meg velünk.

Bíró Enikő (gyermekszakasszisztens, Székelykeresztúr)