Hivatalosan is megalakult az Erdély Mentőcsoport


Az Erdély Mentőcsoport hivatalosan 2011. március 15-én alakult meg; bírósági nyilvántartásba vételére április 12-én került sor.

 

 

Az Erdély Mentőcsoport létrehozásának előzményét egy féléves segélyezési együttműködés képezi.

Az anyaországi árvízkárosultak segélyezése céljából több erdélyi szervezet 2010. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján szervezetközi együttműködést hozott létre. Július második felétől az erdélyi árvizek nyomán segélyezési munkánk többnyire a székelyföldi árvízkárosult településekre irányult. Október 10-én újabb segélyezési felhívással fordultunk az erdélyi magyar társadalom felé, pénzadományokat kérve az anyaországi Veszprém megyében bekövetkezett tragikus környezeti katasztrófa áldozatainak megsegítésére.

Sokoldalú együttműködésünk folytatási szándékát október 23-án ünnepi megállapodásba foglaltuk, amelyet 19 szervezet, illetve intézmény képviselői láttak el kézjegyükkel. Hálózatszerű együttműködésünk célja a katasztrófahelyzetekben veszélybe kerülő, illetve károkat szenvedő emberek és közösségek mentése, védelme és segélyezése.

Az elmúlt ősz folyamán munkatársaink számára alapfokú képzéseket szerveztünk, ami által további természeti csapások esetében hatékonyabbak lehetünk a segítségnyújtásban Kárpát-medence-szerte. A képzések szakmai területei a következők voltak: gátépítés; egészségügyi elsősegélynyújtás; eltűnt személyek keresése; tűzoltási alaptudnivalók; a természeti csapásokat követő segélyezések és más alkalmi beavatkozások megszervezésének alapjai.

Szervezetközi együttműködésünk keretében elhatároztuk, hogy magyarországi mintára különleges mentőcsoportok életre hívását kezdeményezzük Erdélyben is. Ezek megalapításában, felszerelésében és a tagok képzésében a következő anyaországi mentőcsoportok képviselői vállaltak oroszlánrészt: a szolnoki Életjel Mentőcsoport (http://eletjel.eblap.hu), a miskolci Spider Mentőcsoport (http://spider112.hu) és a LEGOTT Mentőcsoport (a Magyarországi Görög Katolikus Egyház hajdúdorogi egyházmegyéjének mentőcsoportja) szakemberei. Ezen mentőcsoportok a KARISZ – Nemzetközi Speciális Mentő Szövetség (www.karisz.hu) tagszervezetei.

Indulásként öt területi mentőcsoportot alapítottunk, amelyek a névadó térségekben szerveződnek: Kolozs-Torda, Marosszék, Udvarhelyszék, Csíkszék, Háromszék. A területi mentőcsoportok szövetségbe tömörülnek, amelyet egy ún. koordinációs központ irányít, egyeztető fórumát pedig a mentőcsoportok mindenkori vezetőiből álló szakmai tanács alkotja. Március 8–11. között Székelykeresztúron megszerveztük a mentőcsoportok vezetőinek első szakmai képzését.

A mentőcsoportok szerepe és célja: mentési feladatok önkéntes vállalása szakképzett személyekkel, illetve kutyákkal; hatékony közreműködés a veszélybe került vagy eltűnt személyek mentésében, illetve keresésében – felekezeti, nemzeti, faji, nemi vagy más alapú megkülönböztetés nélkül, elemi csapások, természeti és ipari katasztrófák, vagy más rendkívüli helyzetben. A mentőcsoportok a vállalt feladatokat térítésmentesen látják el.

Az Erdély Mentőcsoport hivatalosan 2011. március 15-én alakult meg (lásd az alapítási szándéknyilatkozatot); bírósági nyilvántartásba vételére április 12-én került sor, míg a fiókszervezetek jogi személyiségként történő bejegyeztetését májusra tervezzük.

Miközben javában zajlottak a fentiek megvalósításának előkészületei, a múlt év végén Albánia észak-nyugati részén sor került a magyarországi székhelyű KARISZ – Nemzetközi Speciális Mentő Szövetség és az alakulóban levő Erdély Mentőcsoport képviselőinek első közös nemzetközi bevetésére. Az említett övezetben a balkáni ország újkori történelmének legnagyobb árvize pusztított. Az ötfős csapat december 11–17. között alaposan kivette részét a szükséges beavatkozások megszervezéséből és egyes szakmai feladatok közvetlen ellátásából. Többek között elszakadt gát újraépítésével és nemzetközi segélyszállítmányok célba juttatásával foglalkoztak. Áldásos tevékenységük öregbítette a magyar mentőcsoportok – nemzetközileg igencsak számon tartott – hírnevét.

Az Erdély Mentőcsoport honlapja: www.erdelymentocsoport.hu. A megalakulás folyamatáról és annak előzményeiről a www.gondviseles.org honlapon, valamint www.erdelymentocsoport.wordpress.com világhálós naplón szintén találhatóak tájékoztató anyagok. Az Erdély Mentőcsoport iránt érdeklődőknek a következő címen állunk rendelkezésére: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

 

2011.április 22.                                        Az Erdély Mentőcsoport kezdeményezői