Hajléktalan vacsorák

A Gondviselés Segélyszervezet háromszéki fiókszervezete 2017. november 29. – 2018. március 1. közötti időszakra 400 meleg vacsorát ajánlott fel a sepsiszentgyörgyi és környékbeli hajléktalanok számára.

 

Sepsiszentgyörgy, Csíki negyed. Szokványos szerda este. A nagy tömbház előtt, amelyet a helybeliek Sing-Singnek neveznek, ahol csak az első két emeletről szűrődik fény a téli zimankóba, hozzávetőleg háromtucatnyian várják, hogy 18 óra legyen. S amikor a szálló munkatársa kinyitja a földszinti ajtót az átfázott, egy újabb nappal megharcolt nincstelen embereknek, akkor ők gyorsan, de mindvégig rendezetten sietnek az első emeleti irodába, hogy éjszakára jelentkezzenek.

 

Miután sikeres az alkoholteszt a férfiak a másodikra igyekeznek mosakodni, majd háromágyas szobáikban próbálnak erőt gyűjteni a következő hideg nap megpróbáltatásaihoz. Eközben a kevesebb létszámban levő nők maradnak az elsőn, a folyosó második részében. De hol marad a vacsora? Nincs vacsora…

Reggel kapnak két szendvicset és egy fél liter teát, délben egy tányér leves is van, azoknak, akik bejönnek a melegedő órára, azonban vacsorára csak esetenként van lehetőség – összegezte Székely Róbert a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló vezetője, amikor arról beszélgettünk, hogyan tudnánk közösen segíteni a hajléktalanok embertársainknak. Az ősz végi beszélgetés eredményeként körvonalaztuk, hogy jelenleg a közelgő téli időszakban az esti vacsorák a legszükségesebbek, ugyanakkor a déli melegedő órákban szervezett tevékenységek is jól fognának a közeljövőben. Azt tudnunk kell, hogy a szóban forgó szálló épülete a sepsiszentgyörgyi önkormányzaté, a működtetéshez szükséges anyagi fedezetet is ők biztosítják, a működtető pedig a Máltai Szeretetszolgálat helybeli fiókja. A hajléktalan szálló „szolgáltatásai”: reggeli, déli melegedő óra, éjszakai szállás, mosási és mosakodási lehetőség, orvosi ellátás, lelki gondozás.

 

Ezt próbáltuk teljesebbé tenni, amikor a Gondviselés Segélyszervezet háromszéki fiókszervezete 2017. november 29. – 2018. március 1. közötti időszakra 400 meleg vacsorát ajánlott fel a sepsiszentgyörgyi és környékbeli hajléktalanok számára. Kezdetben saját alapból fizetve, vendéglővel főzettük az egytál melegételt, a desszertet pedig önkéntes nőegyletek biztosították. Időközben három vendéglő csatlakozott a felhívásunkhoz, akik adományként vállaltak teljes estéket. Eddig szerda esténként összesen 18 felnőtt önkéntesünk segített a vacsoráztatásban.

 

Az étkezések mellett, már vannak ismerőseink, akikkel együtt töltöttünk estéket, s megismertük hányatott élettörténetüket, a megannyi nehézséggel, de az apró örömökkel is áthatott nehéz mindennapjaikat. Több alkalommal imádkoztunk együtt, hallgattunk karácsonyi zenét, miközben adventi gyertyát gyújtottunk, kívántunk boldogságot és egészséget az új évre, karöltve örvendtünk az enyhe télnek, beszélgettünk: sportról, munkáról, Bibliáról, készítettünk közös fényképet, ültünk egy asztalnál, s közben éreztük, hogy ugyanannak az Istennek vagyunk a teremtményei.

 

Bár még mindig nincs minden este vacsora, mégis van egy biztos pont, egy kapaszkodó, egy lehetőség: szerda este jönnek a Gondviseléstől, és van, akinek köszönni, ahogy az egyik bentlakó szokta mondani: az Úr legyen áldott!

 

  Bartha Alpár

 

Fényképek