Pályázati felhívás unitárius egyházközségeknek, egyházköröknek, nőszövetségeknek és ifjúsági egyleteknek

 

 

 

A Gondviselés Segélyszervezet Elnöksége pályázatot hirdet a 2017. január 1. és december 31. között, egyházi keretek között megvalósuló szeretetszolgálati, segélyezési és szociális jellegű tevékenységek támogatására.

 

A pályázatok tárgya  szabadon választható a különböző fajta szeretetszolgálati, segélyezési és szociális tevékenységek közül. Olyan programtervekhez nyújtunk támogatást, amelyek a gyülekezetek rászoruló tagjainak helyi szinten kínálnak részleges megoldást szociális szükségeik enyhítésére. Alapvető elvárásunk, hogy a programtervek valósághűek, megvalósíthatóak és hatékonyak legyenek.

A lehetséges pályázók körét minden esetben – erdélyi és magyarországi – unitárius egyházközségek, egyházkörök, valamint egyháztársadalmi szervezetek képezik.

 

Az előző évek hasonló pályázati kiírásaihoz viszonyítva lényeges különbségnek számít, hogy a pályázatok év közben bármikor benyújthatóak, és azok elbírálására hasznos időn belül sor kerül. Tekintettel a megvalósítási időszak végső határidejére (2017. december 31.), kérjük, hogy az utolsó negyedévre tervezett programok pályázatait 2017. október 1-ig legyenek szívesek benyújtani.

Egy pályázat több pályázati programtervet (vagyis többféle tevékenységet) is magában foglalhat.  Indokolt esetben lehetséges több egyházközség, vagy egyháztársadalmi szervezetek fiókjainak közös pályázása, és természetesen az egyházkörök is pályázhatnak másokkal együttesen.

 

Értékeljük, ha meglévő programok (például élelmiszersegélyek, sérült személyek segítése) folytatásához kérvényezik a támogatást, ugyanakkor újszerű vagy nem szokványos tevékenységek indítását is szorgalmazzuk (például rendszeres foglalkozások szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására). A pályázatok elbírálásánál előnyben részesülnek azok a tervek, amelyek segítő hatása hosszabb távú, illetve a támogatottak helyzetét nem egyszeri alkalommal, hanem folyamatosan segítik. Egyszeri jellegű például a tűzifa-vásárlási segély, míg hosszabb távú, akár egy egész életre szóló segítség, ha ingyenes szem- vagy fogorvosi vizsgálatot szervezünk szegény családok gyermekeinek, és ha szükséges, biztosítjuk a szemüveg beszerzését.

 

Nem tartoznak a támogatható tevékenységek közé a diák-ösztöndíjprogramok, továbbá az egyházközségek és egyháztársadalmi szervezetek olyan tevékenységei, amelyek nem szeretetszolgálati, segélyezési vagy szociális jellegűek (pl. vasárnapi iskolák, épületjavítási munkálatok, rendszeres vagy alkalmi nőszövetségi, illetve ifjúsági egyleti összejövetelek, kirándulások, falutalálkozók, kiadványok stb.).

A pályázati programok és költségtervek bemutatását a mellékelt pályázati űrlap kitöltésével várjuk,amely letölthetőa www.gondviseles.org című honlapról is (innen).

 

Segélyszervezetünk munkatársai a pályázatok beérkezését követően kapcsolatba lépnek a támogatandó pályázati programok felelőseivel, hogy közösen pontosítsák a kivitelezés körülményeit. Megjegyezzük, hogy a pályáztatás célja nem a „formai szűrés”, hanem a szeretetszolgálati tevékenységek kiteljesítése egyház szerte. Az elmúlt években nem volt olyan célirányos pályázat, amely nem részesült volna valamilyen mértékű támogatásban. A pályázatonként megítélt támogatások összege általában 500 (ötszáz) és 5000 (ötezer) lej közötti nagyságrendű volt. 

 

A Gondviselés Segélyszervezet ez évben is legfeljebb 80%-os arányban vállalja a pályázatonkénti költségek fedezését, ugyanakkor a helyi igények és emberi lehetőségeink függvényében igyekszünk szakmai segítséget is biztosítani a tevékenységek eredményes megszervezéséhez. Meggyőződésünk, hogy sikeres együttműködésünk zálogát a kölcsönös felelősségvállalás képezi – anyagi és szervezési vonatkozásban egyaránt.

A pályázati kiírással kapcsolatos kérdéseket elsősorban elektronikus postai úton várjuk az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen; szükség esetén a 0740133027-es telefonszámon is rendelkezésükre állunk.

 

A pályázatok elküldését elsősorban elektronikus formában várjuk az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. postafiókcímre; műszaki akadály esetén a pályázat papír alapon is elküldhető az alábbi címek egyikére:

– Gondviselés Segélyszervezet – Kolozsvár (románul: Cluj-Napoca), 1989. december 21. sugárút 9., isz.: 400105, Kolozs megye (románul: județul Cluj); illetve:

– Gondviselés Segélyszervezet – Budapest, Alkotmány utca 12. szám, isz.: 1055.

 

Kolozsvár, 2016. december 31.

 

A Gondviselés Segélyszervezet Elnöksége részéről sikeres pályázást kívánunk:

 

Szombatfalvi József (elnök),

 

Zoltán Csaba (alelnök),

 

Szabó László (ügyvezető elnök)