SegédKezek kalákatábor a Nyikó mentén

 

A Gondviselés Segélyszervezet és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE), idén negyedik kiírását szervezték meg a SegédKezek kalákatábornak.

          A 2015. június 22–28. között tartott önkéntes munkatábor helyszíne a Siménfalva községhez tartozó Nyikó menti falvak voltak, Tordátfalva központtal. A résztvevők elsősorban rászoruló idős személyeknek nyújtottak segítséget, illetve közösségi épületeknél (templom, közösségi ház, kultúrotthon) kalákáztak. A táborsorozat fő célja a rászorulók közvetlen segítése, ugyanakkor a közösségi szolidaritás évszázados hagyományának, a kalákáknak a népszerűsítése.

          A 45 résztvevő (14 és 28 év közötti ifjak) 16 különböző erdélyi településről érkezett a Nyikó mentére, ahol 7 településen, összesen 30 családnak segítettek a következő munkaterületeken: háztáji takarítás, favágás, kerítések festése, gyomlálás, szőnyegmosás, kaszálás és egyebek. A kalákatábor zárásaként áhítatot tartottunk, kiértékeltük a munkálatok eredményeit és a rendezvény egészét.

          A kalákatábor előzményei a kolozsvári unitárius középiskolás lányok 1943 és 1944 nyarán szervezett, három-három hetes kalákatáboraira nyúlnak vissza. Az akkori résztvevők székelyföldi falvakban nyújtottak segítséget kétkezi munkával a világháború frontjain harcoló vagy már elesett férfiak családjainak. Az elmúlt három évben újraindított sorozat eddigi helyszínei a Homoród mente és Erdővidék voltak.

          A kalákatábor támogatói: a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Magyar Unitárius Egyház, az Amerikai Egyesült Államokbeli Unitárius-Univerzalista Egyesület és a Tordátfalvi Unitárius Egyházközség.

 

 

A Gondviselés Segélyszervezet és az ODFIE elnöksége


A kalákatáborról készített szemléltető képek itt láthatóak.

 

Egy rendhagyó élménybeszámoló („Láttatok-e már háziszappant”?) itt olvasható.