Tavaszi segélyakciók

 

 

A tavaszi hónapokban a Gondviselés Segélyszervezet munkatársai széles körben szerveztek újabb segélyakciókat. Az adománygyűjtésekre Kolozsváron, Baróton, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen került sor.

 

A saját alapból kiegészített segélycsomagokat háromszéki, brassói, erdővidéki, udvarhelyszéki, aranyosszéki és kolozsvári rászoruló családoknak adtuk át.

Jelen beszámoló fő célja nem a statisztikai adatok felsorolása, hanem köszönetnyilvánítás az adományozóknak, az önkéntes munkatársainknak, és jó példájuk megosztása másokkal. Mindenképpen kiemelendő, hogy segélyakcióinkba újra sok ifjúsági egylettagot és más diákot sikerült bevonnunk, olyan cél érdekében, ami nem adrenalin megéléséről szól, hanem önzetlen és lelkes segítségnyújtásról. A húsvét előtt szervezett adománygyűjtések alkalmával arra hívtuk önkénteseinket, hogy szólítsák meg az üzletekbe érkező vásárlókat, kérve őket, az alkalmilag vásárolt termékek egy részét (pl. 1 kg cukor, 1 liter olaj, egy pástétom, csokoládé, tisztítószer) a kijáratnál adják át nekünk – a környékbeli rászorulókhoz történő eljuttatás céljából.

 

Az említett településeken összesen 6 üzletben a gyűjtéskor – majd a célba juttatáskor – több mint 80 személy vett részt. Nagy részük fiatalok, de voltak köztük lelkészek, tanárok, gondnokok, és más területeken dolgozó, nem ifjúkorú személyek. Nehéz lenne összeszámolni, hogy hány vásárlót szólítottunk meg a két nap alatt, de az eredmény mindenképpen azt sugallja, hogy sok ember viszonyult kedvezően a kérésünkre. Összesen 3 tonnányi tartós élelmiszert, emellett pedig számottevő értékű tisztító- és tisztálkodási szert sikerült összegyűjteni. A felajánlott adományokból 26 településre juttattunk rászoruló nagycsaládoknak, egyedül élő kisnyugdíjasoknak, fogyatékkal élő személyeknek. Rajtuk kívül a kőhalmi Református Szórványkollégiumnak, a sepsiszentgyörgyi Koldus és királyfi szociális gyerekmenhelynek, a Lókodi Kiss Rozália Ökumenikus Öregotthonnak jutott.

 

A fentiek mellett eredményesen zárult a kolozsvári gyűjtésünk is, amelyet nem üzletekben szerveztünk meg. A Gondviselés Segélyszervezet, a János Zsigmond Unitárius Kollégium, a Kolozsvári Unitárius Óvoda, a Kolozsvár–Belvárosi Unitárius Egyházközség és az Erdély Mentőcsoport közös adománygyűjtési akciójáról van szó, amely szintén húsvét környékén valósult meg. A diákok családjai, a gyülekezet tagjai és más személyek által felajánlott természetbeli adományok többnyire kolozsvári és aranyosszéki rászoruló személyekhez jutott el.

 

Ez úton is köszönetet nyilvánítunk azoknak a személyeknek, akik ránk bízták adományaik célba juttatását. Köszönjük a székelyföldi Merkúr (Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy), Bertis (Sepsiszentgyörgy) és Profi (Barót) üzletláncok tulajdonosainak, illetve vezetőinek, hogy befogadtak és helyet biztosítottak a gyűjtések megszervezéséhez. Köszönjük a Kollégiumnak, az Egyházközségnek, az ODFIE-nek és más partnereinknek az újbóli együttműködést!

 

Korábbi beszámolóink során megfogalmaztuk, hogy az első ilyen akciók sikere arra buzdít minket, hogy minél szélesebb körben igyekezzünk ezt a fajta segítségnyújtást megszervezni. A legutóbbi gyűjtések immár több helyszínen zajlottak. Igyekszünk a mércét növelni!

 

Szemléltető képek a háromszéki segélyakcióról

 

 

Szemléltető képek a székelyudvarhelyi adománygyűjtésről

 

 

 Szemléltető képek az aranyosszéki és kolozsvári segélyakciókról