Ötéves a Gondviselés Segélyszervezet Székelykeresztúri Családtámogató Központja

2014. november 15-én ünnepeltük meg a Gondviselés Segélyszervezet székelykeresztúri fiókja megalakulásának ötéves évfordulóját.

A rendezvénynek a Berde Mózes Unitárius Gimnázium adott otthont. Az ünnepséget fényképkiállítás nyitotta meg 5 év képekben címmel. Andrási Erika házigazdai minőségben és a székelykeresztúri fiók ügyvezetőjeként az elmúlt öt évet méltatta: „Öt év nem nagy idő, de egy újonnan létrehozott szervezet életében az egyik – talán a – legnehezebb periódus, hiszen ha emberi életöltőben mérjük, akkor ez az első 7 évnek felel meg, amikor az egyén megkapja az élet megalapozását”. Ezt követte a Gondviselés Segélyszervezet elnökének, id. Szombatfalvi Józsefnek a köszöntője. Beszédet mondtak még: Szabó László a Gondviselés Segélyszervezet ügyvezető elnökeként, majd Székelykeresztúr önkormányzata részéről Köblös Domokos alpolgármester. A fiókszervezet programjait egyes foglalkozások vezetői ismertették: Bíró Enikő gyermek-szakasszisztens, okleveles babamasszőr oktató, Bartha Márta tanítónő, Lőrinczi-Simó Orsolya pilates-gyakornok és Balogh Réka programkoordinátor.

A fényképkiállítást követően kerekasztal-beszélgetésre került sor Erős család, erős közösség címmel. Mikó Amália lelkésznő tolmácsolásában egy történettel ismerkedhettek meg a meghívottak és érdeklődők, amely révén közösen elkészítették a családnak, mint alapvető közösségi magnak a rövid elemzését. Megvizsgálták, melyek azok a tényezők, amelyek erősítik, illetve gyengítik a családot, továbbá azt is, hogy melyek azok a külső, környezeti tényezők, amelyek veszélyt jelentenek, vagy éppenséggel lehetőségeket tartogatnak a család számára. Végül a kerekasztalt azzal a meggyőződéssel zárták a jelenlevők, hogy mindnyájunknak szerepe van a családok megerősödésében; ha közösen igyekszünk fellépni, akkor még erősebb támaszt tudunk nyújtani a családoknak. A kerekasztal-beszélgetéssel párhuzamosan élőzenés táncház várta a gyerekeket, ahol népi gyermekjátékokat, énekeket és táncokat tanulhatott a gyermeksereg. A mulatságot követően egy hatalmas torta – rajta öt „gyertyával” – koronázta meg a születésnapot. Minden résztvevő kapott ajándékul egy-egy „hűtőmágnest” a Gondviselés Segélyszervezet logójával és az 5-ös számmal ellátva, mely az elmúlt öt évre emlékeztet. A torta után kívánságlampionok eregetése zárta méltóképp a rendezvényt.

Köszönet és hála illeti mindazokat, akiknek szívében megszületett ez a sokféle tekintetben hiánypótló szervezet, és időt, energiát nem sajnálva dolgoztak a létrehozásán, majd később a fenntartásán. Illesse köszönet és hála mindazon családokat, akik bizalommal fordulnak hozzánk, és szervesen részt vesznek programjainkban. Végül, de nem utolsó sorban, köszönet és hála illeti azokat, akik anyagiakkal támogatták és támogatják szervezetünk működését: a Magyar Unitárius Egyház, a Székelykeresztúri Unitárius Egyházközség, a Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Önkormányzata, Székelykeresztúr Város Önkormányzata és mások. Köszönjük mindenkori partnerünknek, a Berde Mózes Unitárius Gimnáziumnak a segítséget! Hálásak vagyunk, hogy együttműködhetünk városunk különböző intézményeivel, szervezeteivel, melyek közül kiemelném a következőket: Városi Bölcsőde, Mesevár Napköziotthon, Súlyosan Sérült Gyerekek Elhelyező Központja, Erdélyi Ifjúsági Egyesület.

 

Andrási Erika ügyvezető és Balogh Réka programkoordinátor