SegédKezek kalákatábor Erdővidéken

 

 

A Gondviselés Segélyszervezet és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) idén harmadik kiírását szervezték meg a SegédKezek kalákatábornak.

 

A 2014. július 7–13. között zajló önkéntes munkatábor helyszínei a háromszéki Vargyas és szomszédos falvai voltak, amelyekben a résztvevők elsősorban rászoruló idős személyeknek nyújtottak segítséget, illetve közösségi épületeknél és tereken (templom, közösségi ház, könyvtár, temető) kalákáztak. A táborsorozat célja a rászorulók közvetlen segítése, ugyanakkor a közösségi szolidaritás évszázados hagyományának, a kalákáknak a népszerűsítése.

 

A 60 résztvevő (14 és 30 év közötti ifjak) 16 különböző erdélyi településről érkezett Erdővidékre, ahol 8 helységben összesen 20 családnak segítettek a következő munkaterületeken: háztáji takarítás; favágás; szobafestés; ablakok, ajtók és kerítések festése; gyomlálás és szőlőnyírás; kaszálás, szénatakarás és egyebek. Ezekkel a munkálatokkal párhuzamosan a szervezők gyermekfoglalkozásokat tartottak, amelyeken naponta negyven helybeli és környékbeli gyermek vett részt. A kalákatábort istentisztelet és értékelés zárta.

 

A rendezvény előzményei a kolozsvári unitárius középiskolás lányok 1943 és 1944 nyarán szervezett, három-három hetes kalákatáboraira nyúlnak vissza. Az akkori résztvevők székelyföldi falvakban nyújtottak segítséget kétkezi munkával a világháború frontjain harcoló vagy már elesett férfiak családjainak. Az elmúlt két évben újraindított sorozat eddigi helyszíne a Nagy-Homoród mente volt.

 

A kalákatábor fő támogatói: a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Magyar Unitárius Egyház, valamint a helybeli szervezésben részt vevő szervezetek, intézmények és önkéntes munkatársak.

 

Az érdeklődők szíves figyelmébe ajánljuk a rendezvényt szemléltető képeket és a résztvevők élménybeszámolóit.

 

         

 

A Gondviselés Segélyszervezet és az ODFIE elnöksége