Segélyakciók a háromszék-felsőfehéri egyházkörben

 

A Gondviselés Segélyszervezet önkéntesei február elején értékes segélycsomagokat állítottak össze, és juttattak el közel 150 rászoruló családnak. 

 

Ennek előkészítéseként a Segélyszervezet képviselői ellátogattak azon háromszéki egyházközségekbe, amelyekbe a korábbi hasonló körutak alkalmával nem jutottak el. A látogatások célja a településenkénti szociális helyzet felmérése és az együttműködési lehetőségek azonosítása volt. A tanácskozások nyomán adattár készült a szegénységi küszöb alatt élőkről, az árvákról, a sokgyermekes családokról, valamint a testi és szellemi fogyatékkal élők helyzetéről. A körút alkalmával beharangoztuk a SegédKezek kalákatábor ez év júliusára tervezett újabb kiírását, amelyet Vargyason és a környékbeli erdővidéki falvakban szervezünk meg. Az önkéntes munkatábor résztvevői elsősorban rászoruló idős személyeknek nyújtanak háztáji segítséget, de igény szerint egyházi épületek körül is munkálkodhatnak.

Amint a bevezetőben említettem: a körutat követő hetekben segélyszervezetünk újdonsült önkéntesei értékes segélycsomagokat állítottak össze, és juttattak el közel 150 rászoruló családnak (összesen mintegy 350 személynek, 13 településen). A segélycsomagok tartós élelmiszereket (liszt, cukor, étolaj, rizs, laska), tisztálkodási és tanszereket, játékokat és édességet tartalmaztak. A csomagok nagy része ugyanabból a németországi forrásból származik, amelyből a múlt év végén több száz udvarhelyszéki rászoruló unitárius család is segélyben részesült.

A segélyakció kivitelezésébe tucatnyi ifjúsági egylettag kapcsolódott be, akik munkáját Pájer György, a háromszéki egyletesek vezetője szervezte meg. Velük együtt példaként szolgálhat a háromszék-felsőfehéri egyházkör felügyelőgondnokainak és esperesének (Erdő B. Vilmos, Boros János, Török István) lelkes hozzáállása, akik lehetőségük szerint részt vettek a körutakon és a segélycsomagok házhoz szállításában. A Gondviselés Segélyszervezet ezúton is köszöni fáradozásukat, amellyel az ügy szolgálatába álltak!

A közeljövőben a küküllői és marosi egyházkörökben tervezünk hasonló körutakat és segélyakciókat, amelyek megszervezéséhez várjuk a környékbeli önkéntes munkatársak bekapcsolódását.

 

Vagyas Attila (a Gondviselés Segélyszervezet munkatársa)